OP PAD MET SANDRA ABBINK

kop

Twente kent prachtige plekjes! Wanneer ik voor mijn werk op pad ga, vergeet ik vaak niet te genieten van wat de omgeving te bieden heeft en mijmer regelmatig even weg bij bijzondere stekjes die ik onderweg dan tegenkom.

LEES VERDER

Een bijzonder stekje maakt vaak m’n dag helemaal goed. Ik word er blij van en het geeft me nieuwe dromen. Heerlijk!

Bijzondere stekjes is ook vaak waar mensen me naar vragen. Mensen die ik tref zoeken niet ‘een’ bijzonder stekje, maar juist ‘het’ bijzondere stekje waar hun verwant of zijzelf zich thuis kunnen gaan voelen. Waar ze kunnen dromen en vooral, waar ze kunnen ontzorgen. Een stekje waar mensen perspectief zien, mogelijkheden tot groei en bloei.

Een stekje is natuurlijk ook het begin van een mooie nieuwe plant of boom. Die moet zich wortelen en groeit dan een bepaalde richting op. Daar moet ik aan denken wanneer ik mensen hoor over zorgen die zij hebben of over veranderingen die zij doormaken. En daar moest ik ook aan denken toen ik een aantal groepen bezocht waar dagbesteding aan huis geboden wordt.

Dagbesteding aan huis wordt onder andere geboden aan de Karel Doormanstraat in Almelo. Elke ochtend is daar een activiteitenbegeleider die samen met de (vaak ouder wordende) bewoners in hun eigen huis zorgt dat ze de dag goed kunnen beginnen. Er wordt samen gekookt (ter voorbereiding op de avond), er wordt geknutseld of er worden andere ontspannende activiteiten gedaan.

TERUG LEES VERDER

Dit maakt dat deze bewoners in de middag nog hun sociale contacten kunnen onderhouden binnen de dagbesteding op een andere plek. Zo hebben ze toch dagelijks contacten buiten hun woongroep, genieten ze van een andere omgeving en worden ze gestimuleerd om in beweging te blijven. Als ik hier ‘s ochtends binnen kom, merk ik dat de bewoners die hiervan gebruik maken, in balans zijn. Ze genieten van hun eigen stekje en hebben zich er op deze manier geworteld.

tekst

Ook in Nijverdal tref ik een vergelijkbaar project aan. Locatie de Kerkstraat heeft haar eigen dagbesteding voor enkele dagen in de week. Hier genieten vooral mensen die de druk van elke dag naar een dagbesteding elders gaan, teveel vinden.

Eén van de laatste keren dat ik hier op bezoek was, hebben we gesproken over het ontstaan van deze combinatie. Hoe is het ontstaan en waarom is het zo belangrijk voor de mensen die hier zijn? Wat me ontroerde is dat een voorbeeld gegeven werd van een jongedame die woont aan de Kerkstraat maar die liet merken dat er bij haar dagbesteding teveel prikkels waren waar ze moeite mee had. Samen met de familie en mensen die het belangrijk vinden dat het goed met haar ging, is er gezocht naar een oplossing.

TERUG LEES VERDER

Wat bleek? Die oplossing lag gewoon in haar eigen huis, in haar eigen omgeving! Deze dame geniet zo van haar thuis, haar stekje, dat ze zich er enorm fijn geworteld heeft. Door met mensen die belangrijk voor haar zijn haar dag door te brengen in deze omgeving, bloeit ze in haar gezondheid en haar welzijn.

titel1

En ook het voorbeeld van een meneer, die ik zelf in zijn thuissituatie mocht ontmoeten, zal ik niet gauw vergeten. Deze meneer woonde thuis, waar er door familie voor hem werd gezorgd. Echter werd de zorgvraag van meneer steeds zwaarder voor de thuissituatie en werd er gezocht naar dagbesteding. Deze meneer kende alleen de fijne omgeving van thuis en zocht een plekje waar hij zich ook zo prettig zou voelen. Hij ging daarom vanuit huis enkele keren per week een paar uurtjes naar de dagbesteding aan de Kerkstraat. Hij is zich er net zo thuis gaan voelen als alle andere mensen die daar waren. Hij genoot, hij bloeide zelfs weer op en familie werd weer blij wanneer ze hem daar troffen. Wat heerlijk dat er voor deze meneer een extra stekje is gevonden.

Wanneer ik deze sfeer proef en mensen zie die zo heerlijk ontspannen de dag doorbrengen, verlaat ik het pand met een glimlach…
TERUG NIEUWSGIERIG GEWORDEN? MAIL ONS!

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden