titel
Hallo, mijn naam is Robin Ganzevles, negentien jaar en ik werk het komende jaar als freelance journalist voor Dichtbij.
LEES VERDER

In deze editie vertel ik eerst over mijzelf. Ik woon nu twee jaar op de LosserHof. Mijn moeder kon niet voor zichzelf zorgen. Zij is verstandelijk beperkt en psychisch ziek.

Ik moest mijzelf als baby al tegen haar buien beschermen door te gillen en van mij af te bijten en slaan. Als de buurman of zelfs de politie bij ons kwam kijken, riep mijn moeder altijd dat mijn vader mij geslagen had. Die werd er soms ook helemaal gek van.

Ik ben daardoor van jongs af aan getraind om voor mijzelf op komen. Daar heb ik een fotografisch geheugen aan over gehouden. Ik tast altijd af of het om mij heen wel veilig is. Een bedreiging merk ik al heel snel op en ik moet daar dan op reageren. Als mijn hoofd volloopt, gaan mijn armen even fladderen. Dat doe ik om mijn ‘Zelf’ (mijn kop en kont) op de been te houden. Het duurt lang voordat ik een plek of iemand vertrouw.

Ik ben daardoor al vaak alleen achtergebleven. Als ik wegloop, hoeft niemand zich zorgen te maken. Ik vind altijd wel weer een plekje. Vanaf mijn tiende woon ik niet meer bij mijn ouders.
TERUG LEES VERDER

handicap logo

Alles over de Handicap Experience vindt u medio juli terug op handicap-experience.nl

Ik heb mij thuis, maar daarna ook bij Zozijn en Ambiq nooit veilig gevoeld. Vooral niet als ik samen met andere mensen in een kleine ruimte moet blijven. Als ik zelf bang of boos ben, kan ik geen bange of boze mensen in mijn buurt verdragen. Dan ontplof ik. Daarom kon ik ook nooit naar school. Ik heb mijzelf wel een beetje rekenen, lezen en schrijven aangeleerd.

tekste

Ik ben heel handig met computers en technische apparatuur, alles met knopjes vond ik als kleuter al interessant. De laatste drie jaar bij Ambiq werkte ik in het dierenasiel. Ik kan wel heel goed met bange en boze honden omgaan. Ik begon daar vaak om zeven uur en was dan al weg van de groep voordat de anderen wakker werden. ’s Avonds was ik vaak op straat en in het weekend kon ik gelukkig ook naar mijn lieve dieren toe.

Toen ik achttien werd, zeiden ze bij Ambiq dat ik op kamers zou gaan wonen. Dat leek mij wel wat. Ik heb toen van al mijn spaargeld spulletjes gekocht. Ik kreeg toen op de LosserHof een heel klein kamertje op een groep waar veel bange en boze mensen woonden. Daar werd ik helemaal onrustig van. Ik kreeg een strak dagprogramma. Op een pictobord stond per kwartier met een plaatje aangegeven wat ik moest doen.

Gelukkig kreeg ik via facebook verkering met een meisje uit Oldenzaal en kon ik soms even weg. Na een half jaar ben ik toch ontploft, ik kreeg zwarte vlekken voor de ogen en ging als een razende tekeer.
TERUG LEES VERDER

Gelukkig was Leo er voor mij die ik bij een dagje uit naar Amsterdam had leren kennen.

Die lijkt veel op mij en snapt mij daardoor ook. Een week later mocht ik samen met Leo aan het personeel uitleggen hoe ze met mij om moesten gaan. Helaas ging ik twee weken later naar een andere groep. Daar begon alles weer opnieuw. Vier maand daarna ontplofte ik daar ook toen ik na carnaval een lekke band kreeg en te laat in huis kwam. Ik was al bang voordat ik bij de groep kwam en daar waren ze boos dat ik te laat was en bang dat ik zou ontploffen. Het ging weer helemaal mis en ik moest in de afzondering. Daar kan ik helemaal niet tegen. Ik heb de hele boel gesloopt.

Ik heb toen gevraagd of Leo mij weer mocht helpen. Dat mocht. Hij nam gelukkig zijn hond Finney mee zodat ik niet meer alleen was als hij even weg moest. Hij vroeg mij wat ik wilde doen. Ik wilde alleen maar weg en dolgraag als deejay de wijde wereld in trekken, met muziek mensen blij maken.

Toen het een paar dagen goed ging, heb ik van Joyce een huisje voor mijzelf op de LosserHof gekregen. Ik heb nu een baan in muziekcafé de Stoep in Enschede en treed elke maand één of twee keer op. Martin, de baas van het café, is muzikant, wij werken goed samen. Ik ken nu veel mensen in Enschede en wil daar graag op kamers wonen als ik eenentwintig ben.

De volgende keer ga ik mijn vader interviewen.
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden