Op 11 februari 2016 was het eindelijk zover; de officiële opening van leerwerkplek ‘Het Midden’. Op deze nieuwe locatie, gevestigd op het terrein van voetbalvereniging DOS’37 werken 38 cliënten met een (verstandelijke) beperking en/of grote afstand tot de arbeidsmarkt.
De dagbesteding die de deelnemers hier krijgen is erop gericht om hen meer deel te laten nemen aan de samenleving. Ze voeren de meest uiteenlopende klussen uit. Zo is er een houtbewerkingsgroep die producten maakt voor de winkel ‘Bloemkado’, maar er wordt ook routinematig industrieel werk uitgevoerd. De cateringgroep verzorgt daarbij de lunch en de koffie, ook voor andere bedrijven die bijvoorbeeld een vergadering hebben op de bovenste verdieping.
Voetbalvereniging DOS’37 is erg blij met de nieuwe gebruikers van het clubgebouw. “Behalve dat de cliënten nu al onze programmaboekjes in elkaar vouwen, is er in de toekomst nog veel meer mogelijk. Zo willen we een wasserette creëren waar ze de DOS-shirts kunnen wassen. En dat is nog maar het begin van de samenwerking” aldus bestuurslid Schreurs.
Doordat de deelnemers afkomstig zijn uit de gemeente Twenterand, levert dagbesteding bij Het Midden ook een waardevolle bijdrage aan hun sociale leven.
Wil je meer informatie over Het Midden?
Volg ze dan op Facebook!
www.facebook.com/hetmidden
1 januari 1976 staat genoteerd als de eerste werkdag van Gerda Huizing op ‘t Bouwhuis.
Als doktersassistente werkte ze destijds vanuit Villa ‘t Bouwhuis op de eerste verdieping.
In de begin jaren waren er nog maar twee paviljoens, ‘de Schoen’ en ‘de Blokkendoos’. Samen met arts Metta de Noo deed ze de rondes op de paviljoens. Computers waren er natuurlijk nog niet. Alle gegevens werden door Gerda genoteerd en later op de dag uitgewerkt op de groene kaarten.
Op de vraag met hoeveel artsen ze heeft samen gewerkt moet ze het antwoord schuldig blijven. Ze is de tel kwijt geraakt. Maar vele mooie herinneringen blijven. 40 jaar in dienst, dat is echt een lange tijd. “Maar zo voelt het niet hoor!“ zegt Gerda als ze samen met collega’s haar jubileumfeestje viert in haar kantoor.
Dit jaar werd voor de tweede keer de Art Brut Biënnale in Hengelo georganiseerd. Van 11 tot en met 20 september werd er bij Hazemeijer Hengelo (voormalig Creatieve Fabriek) kunst in haar meest directe vorm getoond.
Puur en onbevangen, gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychische problematiek. Vanuit verschillende ateliers van De Twentse Zorgcentra kregen kunstenaars de kans hun werk te exposeren.
Bij Iphitos trainen wekelijks cliënten van de LosserHof: de Roadrunners. 14 februari heeft deze vrolijke groep de Dinkelcross uitgelopen, hun eerste crosloop van maar liefst 2,5 km!
Onder begeleiding van Erna Laarman en extra vrijwilligers hebben ze er flink voor getraind. Iedereen deed ontzettend z’n best en allemaal hebben ze prachtige tijden gelopen. Voor de één was de 2,5 km een hele prestatie om uit te lopen, voor de ander was een nieuw persoonlijk record het doel. En allemaal werden ze beloond met een medaille.
Onderweg stond er overal familie, om de lopers aan te moedigen, waardoor er nog beter werd gelopen! En ondanks de sneeuw en modder, liepen ze allemaal de route uit. Remco ter Horst is eerste geworden met een tijd van 14.49, Marcel Krikke eindige als tweede met 16.07, en als derde Patrick Sedran met 17.38. Na afloop kreeg iedereen een kopje koffie met een stuk eigen gebakken taart; hier heeft iedereen lekker van gesmuld. Tevreden en voldaan ging een ieder weer naar huis.
Meer op de website van www.AV-iphitos.nl
De afgelopen jaren hebben we met elkaar belangrijke veranderingen ingezet om vorm te geven aan de zorgvisie.
We willen cliënten in staat stellen om zelf hun leven in te richten en de dingen te kunnen doen waar ze blij van worden. We hebben dat samengevat als ‘goed leven’ voor cliënten en ‘mooi werk’ voor de medewerkers. En dat alles binnen de financiële kaders.
Om dit te kunnen blijven doen, is het van groot belang om vooruit te kijken. Het vraagt om een heldere focus die richting geeft aan onze dagelijkse activiteiten en beslissingen binnen De Twentse Zorgcentra. Tijdens drie focusbijeenkomsten in februari en maart praten we hier samen over met medewerkers vanuit verschillende functies en onderdelen van De Twentse Zorgcentra; van zorgprofessionals, vrijwilligers, staf, ondersteunende diensten en management. Ook onze cliënten en familie hebben een stem in dit traject. Samen zijn we De Twentse Zorgcentra en formuleren we onze ‘focus en richting’!
Ontdek meer op www.dtzclive.nl
Susan Kruiskamp, werkzaam op Kinderdagcentrum de Iemenkorf, heeft in april 2015 de miMakkus opleiding gevolgd. En sinds januari 2016 is ze gecertificeerd als miMakker (betekenis: mijn maatje) als personage ‘Pluus’! Om dit te vieren, werd ze verrast door haar collega’s en de kinderen van de Iemenkorf met een feestje, waarbij iedereen een rode neus had!
MiMakkus leidt mensen op die, met subtiele clowneske middelen, non-verbaal contact leggen met mensen met een verstandelijke beperking, dementie en/of een verstandelijke beperking. Het is gericht op de benadering en contact maken. Het is geen act die van te voren is ingestudeerd, want een miMakker stelt zichzelf vooraf geen doelen. De miMakker gaat helemaal uit van de belevingswereld van de zorgvrager. De regie ligt ook bij de zorgvrager. Dit kan een mooie aanvulling zijn op de belevingsgerichte zorg. MiMakkers hebben als doel het contact te bevorderen ‘van hart tot hart’ met mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking. De miMakker is een combinatie van een clown en zielzorger, een nar, een geliefde en een maatje. Het spel van een miMakker zorgt voor meer alertheid, levendigheid, plezier en ontspanning. Dit heeft een positieve invloed op woon- en leefplezier van bijvoorbeeld mensen met een meervoudige beperking.
Meer weten over de stichting miMakkus, kijk op: www.mimakkus.nl
Van TReNT Glasvezel uit Enschede kreeg de groep € 1.000,- gesponsord. Hiervan kon materiaal aangeschaft worden. Een ouder van één van de logees en een vrijwilliger hebben hier een stevige tafel met twee banken van gemaakt. Een grote wens van deze groep. Want de logees (tussen de 4 en 25 jaar) spelen graag buiten op het grote buitenplein.
“Wij hebben hier speelmateriaal zoals skelters, fietsen, voetbal, etc. Als het mooi weer is, eten wij vaak met de kinderen buiten, daarom waren wij op zoek naar een stevig en stabiel buiten meubilair. Zeker met het voorjaar dat nu voor deur staat, gaan we hier ontzettend veel plezier van beleven!“
TReNT Glasvezel, ontzettend bedankt!