Ik doe dit op vraag van de mensen van de Handicap Experience. Wat ik ervan begrijp is dat de Handicap Experience mensen met een verstandelijke beperking nog beter wil leren begrijpen en kennen door te kijken vanuit verschillende gezichtspunten (perspectieven). Ik ben vertegenwoordiger van een zeer grote groep unieke mensen die binnen De Twentse Zorgcentra zorg in wat voor vorm dan ook ontvangt. Wij worden te weinig gehoord! Daarom doe ik dit graag.
Mijn interview met Jos van der Veldt
Jos van der Veldt is fysiotherapeut. Hij is inmiddels vier jaar gepensioneerd maar werkt nog steeds met grote gedrevenheid. Als Jos begint te praten hoef je geen vraag meer te stellen. De passie spat er van af. Jos heeft veel verhalen, spreekt bevlogen en is enorm betrokken bij zijn mensen. Soms wordt hij al redenerend boos.
Jos is nu ongeveer zes jaar bij mij betrokken. Ik ga 1 × per 4 weken met mijn vader vanuit Holten naar Jos in Gorredijk. Gorredijk is een mooi dorp in Friesland. Daar krijg ik dan ongeveer 2 uur rijles in mijn elektrische rolstoel. Dat uitstapje is voor mij en mijn vader altijd een bijzondere gebeurtenis. Dan hebben we echt tijd voor elkaar.
Jos is in mijn leven heel belangrijk. Dat komt door de visie van Jos op mensen zoals ik. Maar vooral door de manier waarop Jos die visie in de praktijk brengt en uitdraagt.
Jos: “Nog steeds wordt veel te veel gekeken naar de beperkingen van mensen zoals Bart en niet naar hun mogelijkheden. We zeggen wel dat we uitgaan van mogelijkheden maar we doen het niet!
Als je die mogelijkheden ziet, dan zie je ook onmiddellijk dat elk mens kan leren.
Jos heeft een aangepaste besturing ontwikkeld waardoor hij de afgelopen veertig jaar heel veel mensen in een elektrische rolstoel heeft leren rijden. Jos is eigenaar van een bijzonder rolstoelbedrijf en maakt rolstoelen die naadloos aansluiten bij zijn visie, zijn filosofie. Hij maakt niet alleen rolstoelen maar ook vele aanpassingen die perfect aansluiten bij de mogelijkheden van zijn mensen.
Voor de één kan dat betekenen dat hij zelfstandig wordt op vele levensgebieden, voor een ander dat hij zich door middel van een ingenieuze elektronische draaischijf kan richten op de belangrijke gebeurtenissen in zijn leven.”
Jos: “Keuzevrijheid is de essentie. Daarvoor heb je dus vrijheid nodig! En met die vrijheid moet je leren omgaan! Dat is soms erg ingewikkeld. Het is al ingewikkeld om te ontdekken dat je die vrijheid en verantwoordelijkheid opeens hebt. Tot die tijd waren veel mensen op dat gebied enorm ondervraagd. Dat leidde tot apathie, accepteren dat alles voor je wordt gedaan.
Vroeger noemden we dat hospitalisatie. Dat veroorzaken we als zorgverleners zelf. Je moet in je mensen geloven, ze serieus nemen! En de begeleiding moet zich richten op die individuele ontwikkeling. Je hebt geen andere keus: we geven mensen eten en drinken en vergeten dat dit minstens zo belangrijk is.”
Jos vindt betrokkenheid de basis van zijn succes met mensen zoals ik: neem elk mens serieus, werk aan een gelijkwaardige relatie. Ook al heb je een opvoedingsrelatie. Dankzij deze basis kan Jos veel vragen van de mensen die hij begeleidt. En dankzij deze basis willen zij ook veel doen. Al doende ontdekken, ontwikkelen en leren zij. En hun omgeving leert en ontwikkelt mee. Dat is eigenlijk in de kern het grote belang van Jos in mijn leven.
Dit is het laatste verhaal in de serie die ik voor jullie heb geschreven. Ik ben benieuwd wie de pen van mij overneemt.