ONS LEVENSVERHAAL

Gideon beleeft
de wereld op zijn
eigen manier

Het is voor de familie Van der Velde
volop genieten met peuter Gideon,
ondanks zijn autisme. “Wat ons goed doet,
is dat Gideon gelukkig is.
Hij heeft er zelf geen last van.”

LEES VERDER

Gideon (3 jaar) klimt op het bankstel, zeilt er met ogenschijnlijk groot gemak weer vanaf, doet dan een kastdeurtje van het dressoir open en wacht tot zijn moeder, Marjan van der Velde, ingrijpt. “Het is een heerlijk manneke”, zegt ze. Op het eerste gezicht is Gideon een peuter als vele andere, ondernemend, nieuwsgierig, maar toch is dat niet zo. Gideon heeft ‘klassiek autisme’. Hij loopt pas sinds een half jaar en kan (nog) niet praten. “Hij beleeft de wereld op zijn eigen manier”, zegt Marjan.

In eerste instantie leek Gideon zich ‘volgens het boekje’ te ontwikkelen, maar voordat hij een halfjaar oud was, begonnen zijn ouders toch te twijfelen. Klopt het allemaal wel? “Hij keek op een bijzondere manier de wereld in – je kon niet echt (oog-)contact met hem maken. Hij reageerde vertraagd op geluiden. Bij een hard geluid gaf hij pas later een schrikreactie. Autisme komt voor in mijn familie en die van mijn man Herwin, dus daardoor waren we alert. Bij het consultatiebureau zagen ze het ook. Ze zeiden: ‘Jullie zijn ons net voor.”’

TERUG LEES VERDER

Stimuleren
Toen Gideon één jaar was, werd hij via een kinderarts verwezen naar het Infantcentrum Twente in Hengelo, gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van baby’s, peuters en kleuters met een verstoorde ontwikkeling. Daar is de diagnose autisme gesteld. “Als je dat hoort, gaat er van alles door je heen. Iedere ouder wil toch het liefst dat zijn of haar kind zich gemiddeld ontwikkelt. Wat ons goed doet, is dat Gideon gelukkig is. Hij heeft er zelf geen last van.”

Bij het Infantcentrum is bepaald welke hulp Gideon nodig heeft. Zijn moeder:

“We willen eruit halen wat erin zit, hem waar
mogelijk stimuleren, maar zijn geluk staat bij ons voorop. Het moet wel haalbaar zijn.”

Aanvankelijk kreeg Gideon begeleiding thuis. Later ging hij een poosje naar een peuterspeelzaal in Wierden (waar hij in die periode intensief kon worden begeleid). Sinds april bezoekt hij drie dagen per week de Iemenkorf van De Twentse Zorgcentra, een kinderdagcentrum voor kinderen met een ontwikkelingsachterstand en/of beperking(en). “De Iemenkorf kwam als beste optie voor Gideon naar voren. Het Infantcentrum en anderen hebben ons geholpen die keuze te maken. Als je niet thuis bent in die wereld is het best een hele zoektocht. Het gaat heel goed met Gideon bij De Iemenkorf. Hij gaat er stralend naartoe.”

TERUG LEES VERDER

Genieten
Er staat muziek op in huize Van der Velde, klassieke muziek voor baby’s. Gideon loopt vrolijk rond, brilletje op, spijkerbroek en sweatshirt aan. Af en toe knuffelt zijn moeder hem even. Gideon wordt omringd met liefde – hij was een zeer welkome baby. Zijn moeder dacht dat ze na de geboorte van dochter Ellemieke (14 jaar) niet zwanger (meer) kon raken, maar bleek dat onverwacht toch te zijn. “Toen ik de positieve test zag, kon ik het niet geloven”, zegt Marjan. Ze was toen al een halfjaar in verwachting.

Het hele gezin is ‘helemaal weg’ van de peuter. “Hij wordt heerlijk verwend, natuurlijk. Als we met zijn allen thuis zijn, geniet hij daar enorm van. Hij windt de meiden, zijn zus Ellemieke en pleegdochter Ebony (12 jaar), zo om zijn vinger. En zijn papa en mama erbij”,’ zegt zijn moeder. “Het is volop genieten met hem.”

 

TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden