HANDICAP EXPERIENCE

Ik ben Bart

Mijn naam is Bart Aaltink en ik ben parttime journalist van Dichtbij. Ik ben 15 jaar, motorisch zeer ernstig beperkt en ik kan niet praten of schrijven. Met hulp van een ‘ghostwriter’ ben ik toch in staat mijn verhaal te vertellen.
LEES VERDER

LogoHE
Dat doe ik op verzoek van de mensen van de Handicap Experience. Zij willen mensen met een verstandelijke beperking nog beter begrijpen door te kijken vanuit verschillende gezichtspunten (perspectieven). Binnen De Twentse Zorgcentra vertegenwoordig ik een grote groep unieke mensen die zorg in wat voor vorm dan ook ontvangt.  Wij worden te weinig gehoord. Daarom doe ik dit graag.

Vandaag heb ik een gesprek met mijn begeleidsters Herma Wekamp en Mirjam Meijers op de groep de Vlinder van de Iemenkorf. Herma is mijn persoonlijk begeleidster en Mirjam is persoonlijk begeleidster van een aantal andere cliënten van de Vlinder. Zij werkt ook heel veel met mij samen.

Herma vertelt: “In het leven van Bart zijn de laatste jaren een aantal zaken veranderd: Hij verhuisde naar de nieuwe Vlinder en kreeg daar een andere persoonlijk begeleidster. Ook de samenstelling van de groep veranderde. In die periode werd zijn medicatie verbeterd en het rijden in de elektrische rolstoel werd meer structureel in zijn programma ingepast”.

Bart zat vroeger veel meer in zijn eigen wereldje. We wisten nog niet goed hoe we hem konden bereiken, hoe we met hem moesten communiceren.
TERUG LEES VERDER

Ervaringen van anderen
We hebben veel geleerd van alle mensen die bij Bart betrokken zijn en in de eerste plaats van zijn ouders en zijn broer Siebe. Maar ook van Anita en van Jos, de fysiotherapeut die Bart begeleidt bij het leren rijden in de elektrische rolstoel. Dat is het mooie van de groepsleiding op de Vlinder: zij staan open voor de ervaringen van anderen.

quoteoverBart1

Mirjam vult aan: “Bart doet heel erg zijn best om jou te vertellen wat er in hem omgaat: vanmorgen moest het muziekinstrumentje weg dat op zijn blad lag. Dat vertelde hij door op zijn blad te slaan. En gisteren bleek de busreis erg druk voor Bart. Hij vertelt ons dan dat hij wil rusten. Vorige week is Bart ziek geweest, hij laat dan horen en zien dat hij het fijn vindt om weer op de Vlinder te zijn. Bart wil kiezen of hij in de statafel gaat of dat hij zijn kokers aan moet. Soms wil hij dat niet. Als we dat dan begrijpen en erkennen dat we hem zien en horen, slaakt hij soms een zucht van verlichting.
TERUG LEES VERDER

Serieus
Het gaat er bij Bart om dat we hem serieus nemen, dat hij door ons gezien en begrepen wordt. Dat we met hem in gesprek gaan. Dat we kijken naar de dingen die hij kan en niet naar datgene dat hij niet kan!

quoteoverBart2

We hebben heel veel geleerd van Bart. Dat nemen we mee in ons werk met andere cliënten.

Tot slot: Bart heeft een iPad van zijn ouders gekregen. Die wordt gebruikt als communicatiehulpmiddel. Met de iPad communiceren wij nu met de ouders van Bart en zij met hem. Dat kan met foto’s, verhalen en filmpjes. Zo komen de werelden van Bart bij elkaar.
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden