COLUMN SANDRA ABBINK

Schot in de Roos?

Locatie Het Midden in Vriezenveen
is gestart! Afgelopen september
is er een nieuwe leer-werkplek
gestart binnen de gemeente
Twenterand. Samen met de lokale
voetbalclub DOS’37 delen we de
accommodatie, wij overdag en zij in
de avonduren en weekenden.

LEES VERDER

De allereerste keer dat er gesproken werd over deze samenwerking was in april 2014. Vanaf toen is er veel gesproken, veel onderzocht en ook veel gerealiseerd.

Het openen van een nieuwe locatie heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde!

Er zijn zoveel cliënten die woonachtig zijn in de gemeente Twenterand maar die dus elke dag met een busje richting Almelo of Nijverdal gaan voor hun dagbesteding. Hoe fijn zou het zijn wanneer wij de reistijd voor deze mensen kunnen verkorten? Misschien kunnen we een betere bijdrage leveren aan het sociale netwerk van mensen. Mogelijk kunnen we een bijdrage leveren aan de integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij de lokale ondernemers?

 

TERUG LEES VERDER

“Ik vind het leuk om kopjes af
te wassen en af te drogen.
Ook het afruimen van de
tafels is mijn taak.”

Robert

“Vandaag is een stagedag
voor mij. Ik wil hier misschien
wel gaan werken, want ik
vind het hier enorm gezellig
en we doen gelijk al leuke
dingen. Ook ken ik hier al veel
mensen.”

Jocye

“Ik kan goed breien en
maak hier samen met
de begeleiding mooie
dingen. Als ik ’s ochtends
binnenkom, heb ik zin aan
koffie!”

Patricia

“Ik heb hier een fijne en rustige
werkplek gevonden. Ben blij
met mijn collega’s en kan hier
makkelijk even naar buiten
voor een frisse neus.”

Gerrit

En weet je… Misschien kunnen we zelfs wel bijdragen aan de vitaliteit van mensen zodat het aan verbetering in hun gezondheid en welzijn bijdraagt! Hoe mooi zou dat zijn? De accommodatie benutten voor het uitvoeren van zorg, begeleiding en welzijn.

Maar goed, een droom als deze mag natuurlijk door velen kritisch bekeken worden. Dat maakt alleen maar dat er een nog beter aanbod kan komen. Daarom is het idee om deze locatie te gebruiken al in een heel pril stadium gedeeld met cliënten en cliëntvertegenwoordigers. Op deze avond werd gevraagd of mensen het überhaupt zagen zitten.

 

 

TERUG LEES VERDER

Persoonlijk vond ik dat enorm spannend! Als zorgaanbieder probeer je altijd het juiste te doen en je aanbod aantrekkelijk te maken voor mensen die het gebruiken, maar uiteindelijk bepaalt natuurlijk de klant. Gelukkig was deze avond zeer constructief en werden er de nodige kritische noten gekraakt maar werd er ook vertrouwen uitgesproken.

Toen alles in kannen en kruiken was, konden er individuele gesprekken gevoerd worden, waarbij de individuele vragen en wensen van cliënten naast de mogelijkheden werden gelegd.

Uiteindelijk zijn er op dit moment ongeveer 35 mensen die dagbesteding afnemen bij locatie Het Midden. En telkens wanneer ik er kom, tref ik blije gezichten.

 

TERUG LEES VERDER

“Ik ben hier verantwoordelijk
voor de boodschappen. Deze
kan ik nu elke dag zelf doen
in mijn eigen dorp. Klets dan
altijd even gezellig met de
vaste caissière.”

Edith

“Als ik hier ’s ochtends kom,
ben ik blij dat ik lekker aan het
werk kan. Mooi buiten met de
houtmachines aan de gang en
mooie dingen maken!”

Mark

“Als ik geen zin meer heb aan
kransen maken, ga ik lekker
in een andere groep wat
anders doen zoals 3D kaartjes
knippen.”

Hermie

“Ik ben er best wel trots op
dat de dingen die ik maak,
gewoon in de bloemenwinkel
in Vriezenveen verkocht
worden. Ik lijk wel een
ondernemer!”

Hermie

Inmiddels is deze locatie enkele weken geopend en vind ik dat het team dat er werkt echt trots op zichzelf mag zijn! Wat ze daar hebben gepresteerd, is echt van werelds formaat! Nog maar zo kort open, de cliënten moeten ze leren kennen, de plek moeten ze helemaal leren kennen, ze moeten elkaar leren kennen en dan heb je ook nog te maken met andere gebruikers in het gebouw waarmee afgestemd moet worden. Maar goed dat ze een team vol duizendpoten hebben samengesteld!

Nieuwsgierig? Maak een afspraak en kom er eens kijken!

 

 

TERUG OVER SANDRA ABBINK

Even voorstellen

Ik ben Sandra Abbink. Sinds 2003 werk ik bij De Twentse Zorgcentra, eerst als groepsbegeleider en later als teamleider wonen en daarna nog als teamleider ambulant. Sinds 2013 ben ik werkzaam als trajectbegeleider/zorgbemiddelaar bij De Twentse Zorgcentra.

Samen met mijn collega’s Erik Olde Rikkert en Desiree van der Woning ben ik verantwoordelijk voor de intake, begeleiding en matching van nieuwe klanten voor de woon- en dagbestedingslocaties van De Twentse Zorgcentra. Ook doorplaatsingen worden door ons begeleid. Door samen met de potentiële klant en de andere betrokkenen de zorg- en ondersteuningsvraag te verduidelijken, kan het zorgaanbod zo goed mogelijk afgestemd worden op de vraag van individuele klanten en hun verwanten. Daarnaast zorgen we voor de bekendheid van het complete zorgaanbod van De Twentse Zorgcentra in de regio,

door het individueel en groepsgericht geven van voorlichting en verstrekken van informatie. Dankzij deze fantastisch leuke baan, leer ik veel mensen kennen. Elke week maak ik bijzondere ontmoetingen mee, waarin ik hoop dat wij als organisatie iets kunnen en mogen toevoegen aan het verbeteren of veranderen van iemands huidige situatie. Er worden vragen gesteld over vervoer, dagbesteding, logeren, wonen en vele andere zaken. Natuurlijk heb ik niet overal antwoord op, maar gelukkig zijn er binnen De Twentse Zorgcentra zoveel collega’s waar ik terecht kan met vragen. Ook daarin ontmoet ik elke week weer nieuwe mensen en verbaas ik mij telkens weer over de hoeveelheid kennis, kunde en vooral enthousiasme!

In deze columns mag ik enkele van deze ervaringen met jullie delen. Ik hoop dat ze met net zoveel plezier gelezen worden, dan dat ik ze mag meemaken en schrijven.
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden