HANDICAP EXPERIENCE

Ik ben Bart.

Ik wil mij graag even aan u voorstellen. Mijn naam is Bart Aaltink. Ik ben 15 jaar. Ik kom dagelijks op KDC de Iemenkorf in Almelo. Ik ben motorisch zeer ernstig beperkt, ik kan niet praten en schrijven. Toch ben ik met hulp van mijn ‘ghostwriter’ op verzoek van de mensen van de HANDICAP Experience aangesteld als parttime journalist van Dichtbij.
LEES VERDER

LogoHE
De Handicap Experience heeft als doel mensen met een handicap beter te leren begrijpen door vanuit verschillende perspectieven naar hun leven te kijken.

Vandaag vertelt Bart u over Anita
Ongeveer drie jaar geleden heeft Bart via de gemeente een elektrische rolstoel gekregen. Het leren rijden in zo’n rolstoel is behoorlijk ingewikkeld, dat leer je door vaak te oefenen.

Anita Drenth werkt als persoonlijk begeleidster op de Iemenkorf. Zij is door Barts ouders gevraagd Bart te helpen bij het leren rijden in deze elektrische rolstoel. Anita werd zodoende Barts rijschool-juf.

Anita oefent iedere week een aantal uren met hem zodat Bart veel kan rijden in zijn rolstoel. Deze rijlessen hebben zich ontwikkeld tot veel meer dan alleen rijlessen. Bart en Anita hebben elkaar goed leren kennen en ze hebben veel ontdekt.

Anita is er tijdens deze rijlessen alleen voor Bart. Dat is ideaal. Zij heeft dan de tijd om continu met Bart bezig te zijn.
TERUG LEES VERDER

Anita: “Bart wordt snel onderschat. Hij begrijpt heel veel dingen die hem worden verteld en uitgelegd.”

QuoteBart1

Daardoor wordt er meer voor hem bepaald dan nodig is. Een gevolg daarvan is dat hij wordt ondergestimuleerd en dat hij wegzakt…. Zodoende komt Bart in een vicieuze cirkel die natuurlijk slecht is voor zijn welbevinden, ontwikkeling etc. Dit brengt onrust, onvrede en frustratie met zich mee.

Anita en Bart hebben de tijd voor elkaar. En dat is volgens Anita één van de belangrijkste zaken als je met Bart samenwerkt. Bart heeft de tijd nodig om zijn kant van het verhaal te ‘vertellen’. “Wij, als begeleiders, hebben de tijd nodig om Bart te leren begrijpen en te verstaan.”
TERUG LEES VERDER

Anita heeft ontdekt dat Bart op zijn manier heel duidelijk ja en nee kan zeggen.

QuoteBart2

De omgang met Bart leert Anita ook heel veel vertelt ze: “Ik ben anders gaan leren kijken naar de andere kinderen op de Iemenkorf. Wat probeer jij mij met jouw mogelijkheden te vertellen. Ik moet jou serieus nemen en daarvoor de tijd nemen.”

Veel van wat Anita en Bart tijdens de lessen hebben geleerd bespreekt Anita met de ouders van Bart en met de groepsleiding van Barts groep op de Iemenkorf. De zaken die zij ontdekken kunnen zodoende onmiddellijk worden gebruikt in het dagelijks leven van Bart.

Volgende keer komen de begeleidsters van Bart op de Iemenkorf aan het woord.
TERUG

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden